Onze locaties

onze thuisbasis
Erfhuis Vredeborg

Erfhuis Vredeborg bevindt zich op een steenworp van de dorpskern van het idyllische Oostkerke, recht tegenover de molen. De prachtige tuin en het uitgestrekte zicht op het polderlandschap maken het tot een oase van rust en schoonheid.

Tot 2015 was het een privéwoning die volledig omgeven werd door hoge hagen.

Tussen 2016 en 2020 vonden er grote verbouwingswerken plaats. De tuin werd met veel zorg en aandacht voor streekeigen elementen heraangelegd. Sinds 2021 grazen er in de zomermaanden ook weer schapen. Niet alleen de tuin, maar ook het huis onderging een metamorfose. De nodige aanpassingen werden doorgevoerd om er gasten te ontvangen voor lezingen, concerten en workshops. Vanaf februari 2022 zal er exclusief samengewerkt worden met De Appelvink.

Locaties

Stadhuis Damme

Het stadhuis van Damme werd gebouwd tussen 1464 en 1468, ter vervanging van een ouder Schepenhuis met Hallen. Elke maand vinden hier nog de gemeenteraadszittingen plaats in de Vierschaere. Het stadhuis biedt haar ruimtes aan voor verschillende evenementen en tentoonstellingen.

Cultuurfabriek

Dit gebouw heeft een industrieel verleden. Het was vroeger een papierfabriek en een belangrijke werkgever voor de gemeente Sijsele in de jaren ’60 en ’70. Na de stopzetting van de activiteiten raakte het gebouw in de jaren 2000 in verval door leegstand.

In 2005 kreeg het een nieuwe bestemming. Het werd grondig verbouwd om dienst te doen als cultureel centrum voor stad Damme. Paradepaardje was de moderne theaterzaal met een capaciteit van 300 personen. Verder werden tentoonstellingszalen en vergaderruimten ingericht. Er is ook een volledig uitgeruste keuken.

In de foyer met de bar werd het vroegere dakgebinte en een muur met ruwe bakstenen behouden. Zo werden enkele constructies van het vroegere fabriekspand geïntegreerd in een nieuw modern interieur. Vandaag de dag is het een originele locatie waar het gezellig vertoeven is.

Sint-Jacob de Meerderekerk, Hoeke

In 1275 schenkt Hendrik de Coussevelde, een Duits koopman, 250 ponden voor de oprichting van een kerk in Hoeke. Het stadje ligt aan de toenmalige Zwingeul en beleeft zijn bloeiperiode als havenstad.

Het sierlijke, eenbeukige kerkje gewijd aan Sint-Jacob de Meerdere bestaat uit een 13de-eeuwse toren en een hoger 17de-eeuws koor, beiden opgebouwd met baksteen. Het gebouw is niet enkel de moeite aan de buitenkant. Het interieur is kleurrijk afgewerkt en het houten tongewelf doet niet toevallig denken aan een scheepsromp.

Aan de gevel, links van de toegang, vind je nog een “schettekot”. Het is een klein hok waarin levende dieren werden geborgen die ten voordele van Heilige Antonius openbaar verkocht werden.

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, Damme

De must-see van Damme is de robuuste Onze-Lieve-Vrouwekerk met zijn karakteristieke platte toren. In de zomer kan je de 206 treden beklimmen om er te genieten van een prachtig panorama. Je hebt een fenomenaal uitzicht op de 17de eeuwse stadsomwallingen, de Damse Vaart en het uitgestrekte polderlandschap.

De gouden tijden van Damme weerspiegelden zich in de schaalgrootte van de kerk die geleidelijk de allures van een kathedraal begon te krijgen. Helaas was het verval al ingezet nog voor de laatste uitbreidingswerken waren afgerond. In 1578 werd Damme veroverd en geplunderd door de Geuzen. De lasten voor de grote kerk waren te zwaar voor de gemeenschap. Een deel werd afgebroken, zo ook de torenspits. Nu geven de overgebleven scheidingsmuren tussen hoofd- en de zijbeuken een idee van de omvang van de oorspronkelijke kerk.